Pieperhoeve overspoeld met geïnteresseerde bezoekers

21 juni 2006

De open dag van de Zorgboerderijen is een groot succes geworden. In elk geval bij de Pieperhoeve in Genemuiden. Rita van Dalfsen, initiatiefneemster en manager van de zorgboerderij is zeer tevreden over de opkomst.

Ook de negen deelnemers aan de zorgboerderij helpen enthousiast mee. Ze zijn te herkennen aan de naambordjes op hun borst, en twee liefhebbers hebben felle reflecterende hesjes aan om te helpen als parkeerwacht. ‘De kinderen hebben allemaal andere interesses, dus ze mogen ook hun eigen dingen doen. Dineke helpt bij de catering, Arne vindt het leuk om de mensen rond te leiden en zo heeft iedereen zijn eigen favoriete dingen.’.

Aan een open dag zoals deze gaat heel wat geregel vooraf. ‘De deelnemers hebben syndroom van Down, Asperger of ADHD. Ze hebben vooral veel regelmaat en voorspelbaarheid nodig’, legt Van Dalfsen uit. ‘We zijn dus al heel lang bezig met het voorbereiden van de deelnemers op zo’n dag als deze. Normaal is het hier heel rustig, zijn de kinderen in groepen van maximaal zes met drie begeleiders aanwezig. De ene week op zaterdag- en woensdagmiddag en de andere week zaterdags de hele dag.’

Van Dalfsen is heel klein begonnen met de zorgboerderij. ‘Je weet niet gelijk hoe het zich ontwikkelt. We zijn begonnen in mei 2004 met één jongen met het syndroom van Down. Langzamerhand zijn er meer kinderen bij gekomen. De jongsten zijn een jaar of zeven, de oudste is negentien, maar het gros van de elf deelnemers is rond de elf jaar.’ De ouders van Van Dalfsen runnen nog steeds de boerderij met vleesvee en schapen. ‘De deelnemers aan de zorgboerderij helpen mee met konijnen verzorgen, koeien verzorgen en andere klussen. Maar we doen ook ontspannen dingen als spelletjes met de skelter, tafeltennis, voetballen en knutselen.’ Financiën komen uit het persoonsgebonden budget. ‘Dit is de enige manier waarop we de boerderij in stand kunnen houden. Geen van de kinderen van m’n ouders kan de boerderij zo overnemen. Met de zorgboerderij erbij is het wel mogelijk’, verklaart Van Dalfsen.

Moeder Willemien de Jong uit Genemuiden vond het moeilijk toen haar zoon Marten (10) voor het eerst naar de zorgboerderij ging, ruim anderhalve maand geleden. ‘Maar het is helemaal geweldig. Hij vindt het prachtig hier, en het is voor ons thuis ook een goede oplossing.’ Marten loopt – ondanks de warmte – trots rond in zijn rode overall. ‘Die moet altijd aan als hij naar de boerderij gaat. Desnoods zonder kleding eronder, want zonder rode overall wil hij niet naar de Pieperhoeve’, lacht moeder De Jong.

Copyright 2024