De boerderij

De boerderij

Op onze boerderij worden zoogkoeien en schapen verzorgd. Ook hebben we paarden, ezels, konijnen en kippen. Tot 2000 was de boerderij een melkveehouderij, maar omdat de boerderij niet als melkveehouderijbedrijf werd voortgezet hebben we als familie gezocht naar andere mogelijkheden om de boerderij voort te zetten. Daarom zijn we vanaf mei 2004 begonnen met het bieden van zorg op de boerderij, waardoor we zorgboerderij zijn gaan heten.
We zijn een familiebedrijf; drie zussen Nelleke, Ingrid en Rita zijn als vennoten verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Rita woont op de boerderij, net als Ingrid met haar man Roel en dochter Ruth. Nelleke woont met haar man en twee dochters dichtbij op de Kamperzeedijk. Als familie doen we samen het werk.

Nelleke begeleidt samen met 2 collega’s de oudere zorgvragers die op maandag en dinsdag komen voor dagopvang. Deze opvang is bedoeld ter ontlasting van de mantelzorger en ter activering van de zorgvragers. Het activeren van mensen met niet aangeboren hersenletsel en van mensen met dementie heeft een positief effect op het slaap/waakritme. Een dag begint met een kop koffie en veel gezelligheid. Samen met een begeleider wordt er in een groepje de warme maaltijd voorbereid. Maar ook doen we kleine werkzaamheden die passen bij de zorgvrager, zoals dieren voeren, vegen, schoffelen en groenten oogsten uit de moestuin. Als het weer het toelaat is een wandeling een vast ritueel van de dag. Na de warme maaltijd gaan we een tijd rusten, eten daarna fruit en gaan dan nog kleine klusjes doen op de boerderij. Bent u een buiten mens en houdt u van rust en ruimte dan bent u van harte welkom om samen met ons te genieten van een zinvolle dagbesteding! Persoonlijke aandacht staat bij ons hoog in het vaandel!
Middels evaluatiemomenten die 2 keer per jaar plaatsvinden houden we het proces van zorgbehoefte nauwlettend in de gaten in samenwerking met een EVV-er van een zorg instelling en/of mantelzorger.

spacer_de_boerderij
Ingrid en Rita begeleiden samen met vier collega’s de jonge zorgvragers die voor dag-en logeeropvang en dagbesteding komen. Zorgvragers zijn mensen die het leuk vinden om op de boerderij te zijn, omdat ze van dieren houden en omdat ze graag buiten zijn. Onze zorgvragers hebben een verstandelijk en/of sociale beperking (zoals autisme of ADHD).
Als je van het werken en leven op een boerderij houdt ben je bij ons op het juiste adres. We zullen ons uiterste best doen om samen met jou te leren van het boerderijleven en te genieten van het platteland. We hebben vaste karweitjes zoals het voeren van de schapen, koeien en konijnen. Verder moeten de konijnenhokken worden schoongemaakt, de stallen worden aangeveegd en kleine klusjes worden gedaan. Bijvoorbeeld takken rapen, gras harken, schapen tellen en touw vlechten. Verder werken we als het mooi weer zoveel mogelijk buiten in de tuin en in de moestuin.

Maar natuurlijk is er ook veel ruimte voor gezelligheid. Ons zorggebouw is ingericht als huiskamer met veel speelmogelijkheden. Er is een aparte knutselruimte, een grote keuken en er zijn 6 1-persoonsslaapkamers op de 1e verdieping. Buiten hebben we een grote tuin met een moestuin, kippenhok en uitzichttoren, een skelterbaan met echte verkeerslichten, een voetbalveld en een tafeltennistafel
Vlakbij de boerderij stroomt het Venerite-kanaal. Als je van vissen houdt, kun je dat hier heel goed doen, wat een goed idee is in de zomer. Ook kunnen we dan zwemmen en kanovaren.

Copyright 2023